wtorek, 15 maja 2012

Sernik Dukana

Sernik Dukana


Potrzebujemy:
- 800g chudego twarogu <może być serek homogenizowany o obniżonej zawart. tłuszczu, wtedy nie trzeba go mielić ;) >
- 6 jajek <oddzielić białka od żółtek>
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki słodziku <można rozpuścić ten w tabletkach w małej ilości gorącej wody, ilość zależy od tego jak bardzo słodki chcemy placek>
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 szklanka mleka 0.5% tłuszczu


Twaróg zmielić 2 razy. Po zmieleniu dodać 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat waniliowy. Wszystko razem wymieszać mikserem. Dodać mleko, nadal miksować. <można spróbować czy jest wystarczająco słodkie ;) >
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie dodać białka do masy żółtkowej, wolno mieszać szpatułką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać całość. Piec w temperaturze 180'C przez ok. 70 minut. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia, schłodzić w lodówce.

Sernik wychodzi dość płaski ale pyszny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz